31 Ocak 2008 Perşembe

zemin etüdü sondaj fore kazık ve mini kazık

SİTEYE GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN>>
ZEMİN ETÜDÜ

Firmamız parsel bazında zemin etüd çalışmalarına devam etmektedir.
Firmamız tarafından hazırlanacak zemin etüd çalışması ile binanızın oturduğu zemin yapısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Zemin etüd araştırmaları başlıca iki bölümden oluşmaktadır:
1. Saha Çalışması
a)
zemin etüd sondajı
b) sismik çalışması
c) rezistivite çalışması
2. Büro Çalışması
1. saha Çalışması
etüd çalışması öncesi yapılacak programa göre firmamız mühendisleri sahaya gelerek, zeminde yapılacak bina özellikleri, zeminin topografik özellikleri, şev durumuna vb. göre zeminde yapılacak çalışmaları (sondaj adedi derinliği, sismik serim sayısı vb.) belirler.
Saha çalışmaları firmamız sorumlu mühendisleri nezaretinde yapılır. Sahada yapılacak sondajlar esnasında ilgili standartlara uygun olarak SPT deneyleri yapılır, örselenmemiş numuneler alınır, alınan numuneler yine standartlara uygun olarak paketlenip etiketlenerek zemin araştırma laboratuarına sevk edilir. Sondaj esnasında kaya ortamda karotlu ilerleme yapılarak TCR, RQD, SCR değerleri tespit edilerek kaya kalitesi belirlenir. Yine sondaj esnasında devamlı olarak yeraltı suyu gözlemleri yapılarak yer altı su seviyesi hakkında bilgi sahibi olunur.
Sismik çalışmaları firmamız mühendisleri tarafından yapılmakta ve bulunan sismik hızlardan, zemin hakim periyodu, bulk modülü, taşıma gücü vb. dinamik elastik parametreler hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.
Sismik Zemin Parametrelerinin Anlamları
Sismik hızlar, zeminin yoğunluğuna ve elastisite parametrelerine bağlıdır. Elastik parametreler ise kayaçların litolojisine bağlıdır. Yani, kayaçların mineral bileşimine, tane büyüklüğüne, tane dağılımına, gözenekliliğine, gözeneği dolduran sıvının türüne ve miktarına, sıklığına, çimentolaşmasına, maruz kaldığı basınçlara ve jeolojik geçmişine bağlıdır.
Bilindiği gibi zemin mekaniğinde kullanılan zemin taşıma kapasitesi ve oturma parametreleri kayaçların sırasıyla kohezyon ve içsel sürtünme açısına, hacimsel sıkışma katsayısı özelliklerine bağlıdır. Bu özellikler ise kayaçların yoğunluğuna, su muhtevasına, boşluk oranı ve boşluk suyu basıncına, tane büyüklüğüne ve dağılımına, kayacın türüne bağlıdır. Bu bakımdan her iki yöntemde elde edilen parametrelerde bir biriyle eşdeğer anlamdadırlar.
Poisson oranı (s); kayacın gözenekliliğini, çimentolaşma derecesini ve gözeneklerin su veya kil ile dolu olup olmadığını yansıtan bir elastik parametredir. Bir örnek vermek gerekirse sağlam ve sıkı birimlerden olan betonun ve granitin poisson oranı değeri 0.25 ve su ortamının ise 0.5 mertebelerindedir.
Elastisite parametresi veya young modülü (Ed); kayacın dayanıklılığını sertliğini başka bir deyişle zeminin sağlamlığını yansıtır. Bir örnek vermek gerekirse betonun elastisite değeri Ed = (100.000 – 400.000) kg/cm2 , granitin elastisite modül değeri Ed =(500.000 kg/cm2) mertebesindedir. Literatürde dinamik elastisite modülü Ed ile statik elastisite modülü Es arasında sağlamdan zayıfa doğru artan bir şekilde, zeminin özelliklerine bağlı olarak Ed = (5-20) Es ilişkisinin bulunduğu deneysel verilerle gösterilmiştir.
2. Büro Çalışması
Saha çalışması,
sondaj çalışması, sismik ve rezistivite çalışmalarını müteakip, zeminin depremselliğini, taşıma güçlerini, zemin sınıflandırmasını,Yeraltı su durumunu, şev-heyelan durumunu, temel ile ilgili önerileri içeren bir zemin etüd raporu hazırlanır. Hazırlanan rapor Bayındırılık Bakanlığı formatına uygun olarak hazırlanmakta olup Jeoloji Mühendisleri Odasına onaylatılmaktadır.
etüd NORMLARIMIZ
Araştırma Merkezimiz uzman kadrosu ile hızlı, güvenilir ve Bayındırlık Bakanlığı standartlarında hizmet vermektedir.Zemin etüd çalışmaları esnasında gerekli laboratuar çalışmaları da yine Bayındırlık Bakanlığı yeterlilik belgesine sahip zemin araştırma laboratuarlarında yapılmaktadır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sismik izolasyon tüm bu işlemlerden sonra yapılıyor doğru mudur? yani ikisi de depreme dayanıklı yapılar için kullanılıyor.

Adsız dedi ki...

teraslarda su yalıtımı